søndag 21. januar 2018

Emblem 12: Saturn. Drage og et barn

Manus British Library 1582
Manus Berlin 1532


Aureum Vellus 1598

Nå kommer vi til en høyst interessant og detaljrik billedserie, syv bilder i alt.
Teksten sier at her starter den fjerde traktat som handler om midlene med hvilke naturen oppnår sluttresultatet.


Hvert bilde i den serien i den fjerde traktat er tilegnet sin planet.
Dette står i en tradisjon av illustrasjoner der hver planet beskrives med sine tilordnete egenskaper, sine såkalte planetbarn. Planetguden øverst og et landskap med ulike aktiviteter som beskriver planeten nederst. Slike serier finnes det flere av. En finner vi f. eks. i Hausbuch vom Schloss Wolfegg (ca 1470). En annen som kan være det direkte forbilde for Splendor solis-serien, tilskrives Hans Sebald Beham eller Georg Pencz, illustratører rundt Albrecht Dürer i Nürnberg.
Her er hele serien Beham eller Prycz fargelagt og sammenstilt av Adam McLean på sin Alchemy Website.
Etter AdamMcLean


Men også Albrecht Glockendon har noe lignende. Han tilhører en kunstnerfamilie som virket omtrent samtidig som Splendor Solis oppstod.


Albrecht Glockendon: sol og de syv planeter
 
Vi starter med den ”ytterste” planeten: Saturn. Guden øverst har en sigd i sin høyre hånd (Saturn høster) og en Caduceus i sin vesntre (kan derfor også oppfattes som Hermes). På hjulene er de to stjernetegn som planeten Saturn hersker over: Steinbukkken og Vannmannen. Barnet på vognen skal nok antyde at Saturn spiste sine egne barn for å redde seg fra en ulykksalig spådom.
 
På Saturnbilledene finner vi vanligvis  mennesker som har med jord å gjøre: pløyende eller slaktende bønder. Med fattigdom og alder: betlere, bespisning eller hjelp til de fattige, fanger. Med kurvflettere. Alt samen ting vi kjenner igjen her. I bakgrunnen øverst til venstre et begravelsesfølge. Saturn forbindes ofte med død. I bakgrunnen til høyre en pløyende bonde, og bak ham igjen en henrettelsesscene. Her mener man å se innflytelsen av Hans Holbein den yngre: Ackermann eller Dans med døden. 
Hans Holbein: Der Ackermann
Her et bilde som omhandler Saturn fra Hausbuch fra slott Wolfegg: 
Hausbuch fra slott Wolfegg ca 1470


Også Saturnbilde fra Beham eller Pencz: 
Beham eller Pecz

Teksten her på bildet sier om Saturn: Saturnus, gammel, kald og uren. Ondskapsfulle er mine barn. 

Men i Splendor solis serien har vi også en kronet glasskolbe i midten, der forskjellige prosesser finner sted. Her en drage med et barn som fyrer opp under den og forer den. Den medfølgende teksten i Splendor solis sier: 

For det første: Aristoteles i Opprinnelsens Bok sier således: "Sol og mennesket skaper en mann, for solens kraft og ånd gir liv, og prosessen må gås gjennom sju ganger, ved hjelp av solens varme".
Men som filosofene i deres arbeid må bistå naturen med kunsten, så må de også styre varmen i henhold til Solen, for å skape den tidligere nevnte steinen, som også må gjennomgå sju prosesser. For et slikt arbeid krever først en varme som er kraftig nok til å mykne og smelte de jordens deler som har blitt tykke, harde og bakt, som nevnt av Sokrates når han sier: at hullene og sprekkene på jorden vil bli åpnet for å motta innflytelsen av ild og vann.

For det andre: Varme er nødvendig, for gjennom sin kraft blir jorden frigjort fra mørket og velsignet med lys i stedet. Med hensyn til hvilket Senior sier: Denne varmen gjør hver svart ting hvit, og hver hvit ting rød. Så, som vann bleker, gir ild fra seg lys og også farge til den subtiliserte jorden, som ser ut som en rubin.  Gjennom den fargende ånden mottar den fra ildens kraft, og dermed får Sokrates til å si: at et merkelig lys skal være sett i mørket.
 
Dette omhandler den involverte kjemiske prosessen. Barnet nører opp under en (indre) ild hos dragen, samt forer den med noe flytende. Det ser derfor ut som det er kalsinasjonen samt oppløsning som er antydet her, altså der både ild og vann kommer til anvendelse. Men først og fremst ild.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar